Blog

RSS

"La Traca" en el fondo documental de Puçol

11-04-2021


Hi hagué un temps, no tan llunyà, que la ciutat de València produïa la revista de més tiratge d’Espanya, la més polèmica, la més jocosa, la més llegida […] Aqueix setmanari és deia La Traca”[1].

En el fons documental del Museu Escolar de Pusol comptem amb set publicacions de la Traca, el periòdic satíric valencià per excel·lència, contracorrent i transgressor, que no seguia cap mena de norma i que feia arribar a tota la societat, a través de l'humor, la política del moment, ja anés amb els textos o per mitjà de les imatges, que permetien a aquelles persones que no sabien llegir entendre la publicació i les seves notícies.

La Traca va ser la veu de la República i, amb l'inici de la guerra, es va convertir en un potent mitjà de propaganda bèl·lica en defensa del Front Popular. A través de les seves caricatures, no deixava “canya dreta”: Hitler, Mussolini, Hideki Tōjō i Franco es van convertir en els protagonistes de les seves imatges burlesques, així com el feixisme en general. D'unes poques pàgines cadascun, poc text i moltes vinyetes i caricatures a color, La Traca es feia lloc en milions de llars valencianes.

Els exemplars amb els quals compta el museu van ser donats en 2013 per Eulalia García Fontanet i tots són de la primera meitat de l'any 1937. Un any més tard, el 23 de març, el periòdic era definitivament clausurat, sent el seu últim número el 1228. La Traca més recent conservada en el museu és el número 1211 (sense datar), que conté el suplement El Furcio (el subtítol del qual era Visquin les cadenes!) i en la seva portada apareixen uns minúsculs Hitler, Hideki Tōjō i Mussolini amb el pacte anti-comunista, al costat d'un soldat gegant de les O.R.S. S., que diu: “Bé; ja véis fins on m'arribeu. Podeu anar començant…!”.

Ja saps que en el Museu Escolar de Pusol conservem petits i grans tresors i que, a mesura que anem completant el nostre inventari, ens trobem amb sorprenents trossos de la nostra història recent…



Et recomanem llegir el catàleg sobre l'exposició que en 2016-2017 es va exposar en el Centri Cultural La Nau: “La Traca. La transgressió com a norma”, en el qual apareix la història completa d'aquesta publicació.

Autora: Marian Tristán, coordinadora del Museu Escolar.

[1] MORCILLO, E. i ARIÑO, A.: “Pròleg”, La Traca. La transgressió com a norma, Universitat de València, 2016, p. 8 [en línia: https://roderic.uv.es/handle/10550/55902].



Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top